12-06-2023

3 handige tips waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een nieuwe camera

Proficiat! Je hebt eindelijk de keuze voor jezelf gemaakt om een nieuwe camera te kopen. Of je nou net gaat beginnen, of graag wil upgraden naar een betere camera, dat maakt voor deze blog niet uit. In dit artikel delen we namelijk drie gouden regels waar je op moet letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) camera. Uiteraard zijn er veel meer dan drie punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) camera, maar naar onze mening zijn er drie essentiële punten die je verder helpen.

Uiteraard zijn er veel meer dan drie punten waar je op kunt letten bij het aanschaffen van een (nieuwe) camera, maar naar onze mening zijn er drie essentiële punten die je verder helpen.

Prijs

Misschien wel een van de belangrijksten. Camera's variëren enorm qua prijs, ongeacht welk merk. Vaak zijn oudere modellen goedkoper dan de modellen die net zijn uitgekomen. Dat heeft onder andere te maken met de betere techniek die in de camera zit van de nieuwere modellen, maar ook de hardware die wordt gebruikt. Toch is de essentie van fotograferen nooit veranderd. Het blijft een momentopname die je met een klein apparaatje kunt vastleggen. Je kunt jezelf dus afvragen of je wel het nieuwste van het nieuwste nodig hebt als je net gaat beginnen, of dat je het eerst even op een oude fiets probeert. 

Echter, ben je wat meer ervaren en koop je een camera op de groei, dan wil je voorkomen dat je na verloop van tijd tegen beperkingen aanloopt. Ben je nu nog fotograaf, maar ben je van plan in de toekomst ook te gaan filmen, houdt er dan rekening mee dat deze functionaliteiten ook op de camera zitten. Je kunt dan beter één keer wat meer geld uitgeven dan dat je later met twee camera's aan het sjouwen bent. 

Wat kost een camera?

Nieuw of tweedehands

Deze ligt in het verlengde van het bovenstaande, maar wordt vaak vergeten. Vaak willen mensen zekerheid en advies wanneer ze een grote uitgave doen. Camera's kunnen heel prijzig zijn en je wil dan niet de verkeerde kopen. Daarom is de service van een winkel vaak erg fijn. 

Echter, er zijn ook veel mensen die toch de verkeerde camera hebben gekozen of helemaal zijn gestopt met fotograferen. Perfect werkende camera's die aan het verstoffen zijn in de kast. Dat vinden wij, maar jij ongetwijfeld ook, erg zonde! 

Op het internet zijn er tal van websites die informatie kunnen geven over de camera waar jij in geïnteresseerd bent. Zo kun je jezelf ook erg goed inlezen en oriënteren over wat goed bij jou past. Je maakt dus jouw keuze om een tweedehands camera aan te schaffen met meer zekerheid, bijvoorbeeld via Marktplaats of een vriend. De meeste camera's zijn er op gebouwd om jaren lang mee te gaan, maar niet iedereen heeft er jaren lang gebruiksplezier van.

DSLR of Systeem camera

Dit zijn twee verschillende type camera's. In een notendop is een DSLR, ofwel spiegelreflexcamera, een camera die gebruik maakt van het open en dichtklappen van een spiegel die het licht op de sensor van je camera weerkaatst. Een systeemcamera werkt net iets anders. Bij een systeemcamera, ook wel mirrorless camera genoemd, komt het licht direct op de sensor terecht. Dit zorgt dat je ook direct op je camerascherm ziet hoe de foto is geschoten. 

Beide camera's hebben voor- en nadelen, maar dat verschilt ook weer qua smaak. Een DSLR-camera heeft over het algemeen een grotere behuizing dan een systeemcamera. De een kan een grote camera prettig vinden, de ander vindt juist een compacte camera prettig. Smaken verschillen. Camera’s gelukkig ook!

Het verschil tussen een spiegel reflex camera en een systeem camera