22-05-2023

5 gratis beeldbanken waar je fotografie van af kunt halen

Uiteraard gaat onze voorkeur altijd uit naar eigen fotografie. Toch heb je soms voor een specifieke gelegenheid wat foto's nodig die je niet bij de hand hebt. Je kunt niet alle foto's zomaar van het internet plukken. Vaak zitten er namelijk rechten op een foto en kun je een claim krijgen op het moment dat je iemand anders zijn of haar foto gebruikt zonder toestemming. Gelukkig is daar Fotografiedenbosch.nl met een lijst van goede sites die hun foto's rechtenvrij aanbiedt. Gelijk klaar voor gebruik.

Pexels

Een van onze favorieten. Op Pexels.com kun je meer dan 10.000 foto’s en video's gratis en rechtenvrij downloaden. Heel handig als je een project hebt waarbij je fotografie uit Curaçao nodig hebt, maar ook graag lekker in je stoel wil blijven zitten. In de zoekfunctie kun je zoeken op verschillende zoekwoorden en krijg je (vaak) een ruim assortiment uit foto's waar je uit kunt kiezen.

Pixabay

Pixabay gaat nog een stapje verder. Deze partij is iets minder populair onder het Nederlandse publiek, maar doet zeker niet onder voor Pexels. Sterker nog, ze gaan zelfs een stapje verder. Ze bieden naast fotografie ook gratis illustraties, vectoren, video's, muziek en effecten aan. Daar kan je heel wat creatieve projecten mee oppimpen!

Unsplash

Ook een hele bekende is Unsplash.com. Deze site biedt een heel arsenaal aan hoge resolutie fotografie aan. Veel van de foto's op deze site hebben een artistiek randje en zijn goed toepasbaar voor bijvoorbeeld je website of social media post. Ook krijg je een weergave van vergelijkbare foto's op het moment dat je op een foto klinkt. Superhandig als je toch een foto wil die net iets anders is. 

Free Design Resources

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt. Bij FRD kun je een heleboel gratis mock-ups downloaden. Niet helemaal hetzelfde als de bovenstaande sites, maar wel superhandig voor creatieve ondernemers. Mocht je een van jouw foto's willen presenteren aan de klant op een billboard, kun je via deze site een billboard mock-up downloaden en laten zien hoe het er daadwerkelijk uit komt te zien. Vet handig!

Rawpixel

Rawpixel heeft een prachtige website. Als je op de homepage terechtkomt, scroll je door een pagina waar de foto's op kleur zijn gecategoriseerd. Visueel erg mooi en met de zoekbalk bovenin ben je zo bij de foto die je zoekt. Let wel op, sommige afbeeldingen zijn alleen voor premium gebruikers. Voor een klein bedrag per maand kun je ook daar gebruik van maken.

Bonus Tip!

Maak je eigen beeldbank! Als allround fotograaf kom je waarschijnlijk op veel situaties terecht, waarin je veel verschillende soorten foto's hebt gemaakt. Zorg dat je al je fotografie op een overzichtelijke manier categoriseert. Zo zorg je dat als je ooit een keer een foto van een hond nodig hebt, niet nog hoeft te zoeken wanneer je die foto hebt gemaakt en map voor map moet afstruinen. Daarnaast kan je jouw fotografie ook weer aanbieden op de sites hierboven. Je kunt ze delen voor gratis gebruik, of zelfs bij andere websites geld verdienen aan de downloads. Zo kun je wat verdienen aan de foto's die anders alleen maar aan het verstoffen zouden zijn op je externe harde schijf.