04-07-2023

Welke camera lens past bij mij?

Cameralenzen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Van de 'Nifty Fifty' (Canon EF 50mm f/1.4), tot de 'Milkbottle' (Canon EF 70-200mm f/2.8). Ze verschillen in grootte, prijs, kleur, brandpunt en nog veel meer. Goed dus om te weten waar je naar moet kijken en waar je het voor wil gebruiken wanneer je een nieuwe lens koopt.

Prijs

Laten we beginnen met de prijs. Vaak luidt het gezegde “You'll get what you payed for” bij camera lenzen. De prijs is afhankelijk van het merk, de materialen die zijn gebruikt bij de productie, maar ook de functionaliteiten die de lens bezit. Echter, er zijn ook hele goede goedkope alternatieven die het vaak even goed doen als de wel bekende en dus ook duurdere merken. 

Neem bijvoorbeeld de G-Master lijn van Sony. Dit zijn een van de betere lenzen van Sony met een hoog prijskaartje. Toch zijn lenzen van merken als Sigma en Tamaron nauwelijks van kwaliteit te onderscheiden in vergelijking met een G-Master. Een handige tip vanuit fotografieDenBosch: ga eens een keer naar Budgetcam om daar wat lenzen te huren. Zo kun je eerst zelf bekijken wat je prettig vindt, voordat je een flinke buts met geld over de balk smijt. 

Prime lens VS Zoom lens

Vaak zie je bij de specificaties van een lens een getal en mm (milimeters) staan. Bijvoorbeeld 50mm of 70-200mm. Heel simpel gezegd is een cameralens met één getal een prime lens en een cameralens met twee getallen een zoomlens. Het getal zegt iets over het brandpunt van de lens. Een 50mm cameralens heeft maar één brandpunt, een zoomlens kan variëren tussen verschillende brandpunten, dus bv 70mm en 200mm en alles daar tussenin. Dit komt omdat een zoomlens meerdere glazen in de lens bevat. De primelens heeft maar één stuk glas. Een zoomlens geeft daardoor ook wat meer variatiemogelijkheden. Waar je met een primelens als fotograaf zelf zal moeten verplaatsen om je compositie goed te krijgen, kun je met een zoomlens in- en uitzoomen om de compositie aan te passen. Vaak zie je wel dat het diafragmagetal van een primelens vaak lager kan dan die van een zoomlens.

diafragma uitgelegd

Type fotografie

Ook het type fotografie vraagt vaak om een specifieke lens. Een paar tips die wij hanteren als we op pad gaan:

  1. 10-28 mm verstaan we onder de groothoeklens. Deze lens zorgt dat je veel van de compositie in je frame hebt. Dit is handig voor als je bijvoorbeeld landschappen gaat fotograferen. 
  2. 24-70 f/2.8 is een fijne allround cameralens. Deze lens is te gebruiken in heel veel verschillende situaties door zijn lage diafragmagetal en zoom functionaliteiten. Uitermate geschikt voor de veelzijdige fotograaf.
  3. 50mm of 85mm met f/1.4 of f/1.8 zijn erg fijn bij portretfotografie. Door het lage diafragma, kun je veel scherptediepte creëren bij je model, waardoor het model nog meer van de achtergrond los komt. Vaak zijn deze prime lenzen ook haarscherp. 
  4. 70-200 mm. Dit is een absolute beast. Wij zijn erg fan van deze lens. Het is een zoomlens waarmee je je onderwerp van veraf kunt fotograferen. Daarnaast is het scherpte diepte-effect wanneer je volledig bent ingezoomd erg indrukwekkend. Vooral wanneer de lens een diafragma f/2.8 bezit. Uitermate goed geschikt voor bijvoorbeeld wildlife fotografie of street photography. 

verschillende soorten lenzen